Samenwerkingsschool in Ghana

De parkschool heeft sinds de zomer van 2016 een samenwerkingsschool in Ghana. We corresponderen en helpen de Compession for kids primary school in Adawso Ghana. Een deel van de leerkrachten is in de zomervakantie van 2016 langs geweest om daar het samenwerken te stimuleren en een internetverbinding aan te leggen.

Studiereis Ghana
Van 25 februari tot 8 maart zijn Nico en ik op studiereis naar Ghana geweest met de Fontys
Hogeschool waar ik de opleiding master Educational Needs volg. Ik wilde graag mee op
deze studiereis om internationaal met en van elkaar te leren over onderwijs en om de
Compassionate Kids International School in Adawso (een dorp in Ghana) te kunnen bezoeken
waarmee de Parkschool een hele goede relatie heeft. De verschillen tussen ‘arm’ en ‘rijk’ zijn goed zichtbaar in Ghana, ook in het onderwijs. Van basisscholen die lokalen met een zandvloer hebben en waarbij de lokalen geen ramen hebben tot basisscholen met lokalen
voorzien van betonnen vloeren, ramen en airco. Maar ondanks die grote verschillen gaan de kinderen die naar school gaan in Ghana zo goed als allemaal gekleed in een schooluniform. En niet alleen op school waren de kinderen altijd goed gekleed, ook in de steden en
dorpen zagen alle mensen er ontzettend goed verzorgd uit.

Naast een basisschool hebben we ook een lerarenopleiding bezocht aan de University van
Cape Coast. Zowel op de basisschool als op de lerarenopleiding hebben we workshops gegeven over coöperatief leren(samenwerkend leren) en beweegtussendoortjes.
De leerkrachten waren erg enthousiast over de workshops die we gaven
en hebben het geleerde heel snel toegepast in hun onderwijs.

Het geven van de workshops op de basisschool was best pittig, omdat de meeste lokalen geen ventilator of airconditioning hadden. Ik heb ontzettend veel respect voor de leerkrachten daar. Maar de leerkrachten in Ghana hebben niet alleen van ons geleerd, ik heb ook iets van hun geleerd. Het was fantastisch om te zien hoe ze kleine successen met een applaus in een speciaal ritme waardeerde. Heel mooi om te zien en om te horen!
Ik heb natuurlijk nog veel meer meegemaakt en geleerd, maar ik hoop dat ik met dit verslag jullie een klein beetje een beeld heb gegeven van mijn studiereis naar Ghana.

Groetjes, Bianca

Bezoek ghana maart 2019

We hebben heel veel workshops gegeven, zow

el aan de kinderen als aan de leraren. Mooi om

te zien dat ze het gelijk de volgende dag oppakten. Ik heb coöperatief gewerkt met de brieven van groep 7 en groep 8. Ik heb ook voor de schrijvers een

antwoord. Ook de monsters van groep 1-2b  heb ik overhandigd.

Vandaag gaan we naar het slavenfort in Elmina.
Morgen en dinsdag naar de Teachertraining in Cape Coast.

De waterflessen

Toen er hier in school waterflessen werden gekocht voor alle leerlingen kregen we van het bedrijf dat de flessen maakt ook flessen om op te sturen naar Ghana. Deze flessen zijn inmiddels aangekomen in Ghana. Nu kunnen de kinderen daar hun water uit de waterput in de flessen doen.

Emanuel op bezoek

Deze week kwam Emanuel (de directeur van de school in Ghana) op bezoek bij ons op school. Hij kwam kijken hoe wij hier op schoolwerken. De kinderen van de school hebben een liedje voor hem gezongen.